ВІДДІЛЕННЯ БЕБІ КЛІНІК
ОнлайнКонсультація Дізнатися ціни на послуги(Перелік послуг та цін)
X
Підписка на розсилку від Медичного центру Парацельс
ВИСОКИЙ ХОЛЕСТЕРИН У ДІТЕЙ
2023.09.11 13:09Однак через малорухливий спосіб життя та незбалансоване харчування холестерину стає дуже багато, що приводить до виникнення навіть смертельних метаболічних хвороб. Надлишок холестерину в крові називається гіперхолістеринемія.
Які фактори ризику?
Факторами, що визначають тяжкість підвищеного холестерину, як у дорослих, так і у дітей є:
• гіпергліцеридемія;
• артеріальна гіпертензія;
• цукровий діабет;
• ожиріння.
Загальний холестерин у дітей вважається нормальним до 160 мг/дл, хоча можна спостерігати значні індивідуальні варіації, залежні від статі, віку, фізичної активності тощо.
При гіперхолестиринемії та/або гіпертригліцеридемії, пов'язаній з ожирінням, у дітей рекомендується перевірити рівні гормонів щитовидної залози. Інші причини високого рівня холестерину в дітей віком мають генетичне походження. Це мутації деяких генів, які відповідають за транспорт холестерину.
Що робити при підвищеному холестерині?
Справлятися з підвищеним холестерином у дітей – непросте завдання, яке є досі предметом суперечок. Безумовно, терапія повинна вибиратися з урахуванням тяжкості стану та конкретних причин. Самостійні дії здатні завдати шкоди організму дитини. Якщо Ви зіткнулися з подібною проблемою, є сенс звернутися на консультацію до сімейного лікаря МЦ «Парацельс».
Збалансоване харчування та фізичні вправи – це два стовпи будь-якого лікування, що знижує рівень холестерину. Однак, щодо медикаментозної терапії, то ситуація радикально змінюється. Відповідні препарати призначаються не раніше, ніж із 8-річного віку. Ризик коронарного тромбозу є надзвичайно серйозним фактором, який не можна скидати з рахунку.
Слід наголосити, що вплив фармакологічної терапії на високий рівень холестерину у дітей ще недостатньо добре вивчений, а деякі активні речовини можуть мати токсичний ефект.
Практичні рекомендації щодо харчування можна резюмувати в такий спосіб. Прийомів їжі має бути не менше п'яти – шести, з яких на сніданок припадає близько 15% калорійності, на обід 35 – 40%, на вечерю 30 – 35% та другорядні перекушування по 5%. Насичені жирні кислоти більше присутні у продуктах тваринного походження. Їх багато в напівтвердих тропічних оліях (кокосовій, пальмовій). Збільште частку незамінних жирних кислот омега-3, вони містяться перш за все в рибі, риб'ячому жирі, крилі, водоростях і деяких олійних.
Підвищіть у меню кількість клітковини, лецитинів та фенольних антиоксидантів (вони знижують всмоктування та синтез холестерину, покращують його метаболізм). Ці поживні фактори удосталь присутні в овочах. Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам, какао перед шоколадом, збільште частоту споживання бобових.
ДОРОСЛЕ ВІДДІЛЕННЯ