Гастрит - захворювання, що характеризується комплексом складних гетерогенних симптомів, викликаних запаленням слизової оболонки шлунка. Протікати хвороба може в гострій і хронічній формі.
Гострий гастрит найчастіше виникає з причини алкоголізму, тютюнопаління, рецидивуючих інфекцій та незбалансованого харчування. На відміну від гострого, хронічна форма гастриту зазвичай провокується аутоімунними захворюваннями, бактеріями Хелікобактер пілорі, тривалою медикаментозною терапією та психосоматичними розладами.
Правильна і своєчасна діагностика має вирішальне значення для ефективної терапії захворювання. Гострий гастрит відносно легко виліковується за допомогою відповідних дієтичних заходів. Однак хронічні форми вимагають глибших діагностичних досліджень і лікування їх, як правило, набагато складніше.
Для діагностики гастриту необхідно пройти: розгорнутий аналіз крові, шлункову ендоскопію (ця процедура корисна тим, що об'єктивно вказує на ознаки запалення стінок шлунка і підтверджує діагноз гастриту), біопсію, рентгенографію травної системи. Біопсія включає в себе вилучення зразка тканини з шлунку для подальшого дослідження в цитологічної лабораторії. Рентгенографія виконується, щоб отримати зображення стравоходу, шлунка і тонкої кишки і виявити будь-які відхилення від фізіологічної норми в ШКТ.
Лікування
Якщо гострий гастрит виник внаслідок зловживання алкоголем, пацієнт повинен
негайно припинити прийом спиртного. Спирт не тільки сам по собі подразнює
слизову оболонку шлунка, але і робить її більш чутливою до впливу шлункового
соку.
Як згадувалося вище, гострий гастрит може бути викликаний незбалансованим
харчуванням. Особливо гостра, солона, копчена і жирна їжа є сильними
подразниками. Захворювання ускладнюється, якщо пацієнт звик споживати їжу
швидко і не розжовуючи. Пацієнтам, схильним до гастриту, слід занести в «чорний
список» і кофеїновмісні продукти - чай, кава, колу.
Для лікарської терапії гастриту використовуються антацидні засоби
(гідроксид алюмінію + гідроксид магнію), захисники слизової оболонки шлунка
(сукральфат вісмуту). Полегшити симптоми гастриту можна і за допомогою
природних засобів. Хороший ефект дають трав'яні чаї або настої ромашки, мальви
і алое.
Терапевтичний підхід у лікуванні хронічного гастриту є більш складним. У
більшості випадків хронічного гастриту головною причиною захворювання є
бактерія Хелікобактер пілорі. Наявність інфекції вимагає агресивного
фармакологічного підходу з використанням антибіотиків і гастропротекторних
засобів. Хронічний гастрит вводить пацієнта в групу ризику через можливий
розвиток раку шлунка.
Дієта і гастрит
Дотримання дієти при гастриті має першорядне значення. Існує звід
нескладних правил, які зможуть полегшити перебіг хвороби:
- їжте повільно. Ретельне пережовування полегшує травлення і зменшує час
перебування їжі в шлунку. З цієї причини необхідно бути обережними з продуктами,
які важко жувати;
- приймайте їжу в невимушеній обстановці, сидячи, не їжте в стані стресу;
- уникайте прийому великого об’єму їжі, важливо правильно розподілити їжу
протягом дня;
- уникайте важкої їжі, особливо у вечірній час;
- пийте більше води;
- будьте обережні зі спеціями, кислими фруктами, жирними і молочними продуктами.
У гострій фазі захворювання дотримуйтесь дієтичних рекомендацій лікаря, при загасання симптомів поступово розширюйте дієту. Необхідно прислухатися до свого тіла і уникати тих продуктів, прийом яких погіршував самопочуття. Потрібно мати на увазі, що існує індивідуальна чутливість, завдяки якій деякі продукти, які добре переносяться одними пацієнтами, погано переносяться іншими.
При виникненні питань і підозр щодо стану свого здоров'я звертайтеся за консультацією до фахівців центру «Парацельс».