Онлайн
Консультація
Дізнатися ціни на послуги(Перелік послуг та цін)
X
Підписка на розсилку від Медичного центру Парацельс
Підписка на розсилку(новини та акційні пропозиції)
FaceBook

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ

2018.03.13 23:02
ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ
              Найбільш поширеними харчовими отруєннями є ті, які викликані метаболічною дією певних мікроорганізмів. Однак в строгому сенсі цього слова дані отруєння не пов'язані з присутністю живих і активних інфекційних агентів (бактерії, гриби, віруси).
              Патологічні агенти або їх токсини можуть забруднити продукти під час збору, обробки, зберігання і доставки. Так зване перехресне забруднення, або передача мікроорганізмів з однієї поверхні на іншу, є найбільш частим джерелом харчового отруєння.
              Бактерії, відповідальні за отруєння, можуть генерувати харчову патологію по-різному. Перш за все, деякі з них здатні безпосередньо взаємодіяти із слизовими оболонками травного тракту, виробляючи власну патологічну дію. Деякі бактерії здатні продукувати протеїнові екзотоксини, які можуть бути знищені лише термічною обробкою.
              Гриби (цвіль, дріжджі, гриби) належать до власного біологічного царства. Деякі форми, що виробляють токсини, надзвичайно небезпечні і їх вживання в їжу може призвести до летального результату.
              Вірус, який вважається головним «винуватцем» харчових отруєнь, - це вірус гепатиту А, який поширюється в основному через молюсків. Високий ризик заразиться цим вірусом виникає при споживанні сирих мідій, устриць. Інші віруси, часто викликають харчові отруєння - норовірус і ротавірус.
              Фактори ризику
               Можливість отримання харчового отруєння залежить, перш за все, від:
- стану імунної системи організму;
- віку пацієнта;
- загальної кількості токсинів або патогенів.
                Сама вразлива категорія - люди похилого віку, так як їх травна і сечовидільна системи не можуть досить ефективно реагувати на патологічні агенти і токсичні речовини. У зоні високого ризику також перебувають вагітні жінки і діти.
У немовлят і маленьких дітей імунна система ще повністю не розвинена і не завжди оптимально реагує на зовнішні подразники. Занижені ефективні імунні відповіді організму і у людей з серйозними хронічними захворюваннями (цукровий діабет 2 типу, хронічний вірусний гепатит, СНІД і т.д.), пацієнтів, що проходять променеву терапію.
               Симптоми харчового отруєння
               Найбільш типовими симптомами харчового отруєння є: нудота, блювота, діарея, висока температура, біль і спазми в животі, помутніння зору, слабкість м'язів, поколювання в кінцівках.
             Ці ознаки можуть початися через кілька годин після вживання зараженої їжі, або через кілька дні, навіть тижнів.
              У більшості випадків харчове отруєння приймають за вірусний грип і лікують вдома. На щастя, рідкісні випадки тяжких інтоксикацій від: ботулізму, сальмонельозу, холери, грибкових і водоростевих токсинів, тетродотоксину і т.д.
            Ускладнення харчового отруєння
            Основним ускладненням є зневоднення - втрата води, солей і мінералів, необхідних для здоров'я організму. У самих крайніх випадках зневоднення може стати фатальним.
Деякі штами E.coli можуть викликати таке серйозне ускладнення як гемолітичний уремічний синдром, при якому пошкоджуються стінки ниркових капілярів і виникає ниркова недостатність.
             Лікування харчового отруєння не може бути уніфікованим для всіх випадків. Так як це група захворювань, які відрізняються один від одного, то потрібні різні терапевтичні стратегії. У разі появи будь-яких з перерахованих вище симптомів, є сенс звернутися за допомогою до фахівців МЦ «Парацельс» для своєчасної діагностики проблеми. Давайте не будемо забувати, що деякі отруєння потенційно смертельні.
Повернутися