Онлайн
Консультація
Дізнатися ціни на послуги(Перелік послуг та цін)
X
Підписка на розсилку від Медичного центру Парацельс
Підписка на розсилку(новини та акційні пропозиції)
FaceBook

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

2021.10.04 19:07
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ. ЩО РОБИТИ?Осінь - початок грибного сезону. Тихе полювання на природі багатьом несе радість, однак слід бути напоготові, тому що отруєння грибами - одне з найпоширеніших типів отруєнь. Інтоксикація виникає не тільки при використанні в їжу отруйних грибів, але й при вживанні їстівних, які були неправильно приготовані.
Чим корисні гриби?
Гриби - цінний продукт, вони містять безліч необхідних людському організмові речовин: білки, вітаміни груп В і С, калій, кальцій, фосфор, залізо, нікотинову і фолієву кислоти. Вчені відзначають їх позитивну роль в стимуляції гемопоезу - процесу утворення кров'яних клітин.
Лікарі-дієтологи часто рекомендують суп зі свіжих білих грибів для зміцнення стінок міокарду. Також ці гриби гарні для профілактики залізодефіцитної анемії. Природними імуностимуляторами називають лисички. Вони багаті на селен, цинк і вітаміни груп А і В. Крім того, вони позитивно впливають на процес регенерації клітин підшлункової залози. Груздь - джерело вітаміну Д, цей вид грибів зміцнює слизові бронхів і пригнічує ріст паличок Коха. Корисні гриби і для пацієнтів з цукровим діабетом, так як «грибні» вуглеводи здатні знижувати рівні цукру в крові. В онкологічній сфері вченими активно досліджуються лактени, що містяться в грибах, вони здатні «вловлювати» пухлинні клітини.
Кому гриби протипоказані?
Якими б не були корисними гриби, додавати їх в своє меню слід обережно. Звичайно ж, не можна їх їсти щодня. Рекомендована гастроентерологами частота вживання для здорових людей - два рази на тиждень, порція для дорослого не повинна перевищувати 100 грамів.
Фахівці МЦ «Парацельс» попереджають, що від грибів варто відмовитися при загостренні хвороб шлунково-кишкового тракту: гастриті, виразковій хворобі, колиті, дуодениті, панкреатиті; печінковій і ниркової недостатності.
Гриби містять важко перетравлювану клітковину - хітин, тому без побоювання їх можуть їсти тільки абсолютно здорові люди. А дітям до трьох років вони і зовсім не рекомендуються. Починати знайомство дитини з грибами краще з придбаних в магазині глив або шампіньйонів.
Чому відбувається отруєння грибами? Найчастіше це пояснюється тим, що організм людини не справляється з переварюванням грибного хітину. Причиною отруєння може бути і порушення технологій приготування, контакт їстівних грибів з отруйними. Навіть маленька поганка, яка випадково потрапила в кошик, здатна накоїти чимало лиха.
Що робити при отруєнні грибами?
Перші симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла до 38С, холодні кінцівки, запаморочення, головний біль, судоми.
Найкраще, що можна зробити в цій ситуації - викликати швидку допомогу або терміново звернутися до сімейного лікаря. Перша допомога при отруєнні спрямована на те, щоб ліквідувати гриби з травного тракту, прибрати дію токсинів і стабілізувати загальний стан пацієнта.
Насамперед слід промити шлунок кілька разів. Блювоту можна викликати механічно, шляхом натискання на корінь язика, попередньо випивши якомога більше води, або сольового розчину (1 чайна ложка солі на 0,5 літрів води). Потім слід прийняти сорбенти - атоксил, ентерогель, активоване вугілля. Після промивання шлунку, потерпілий повинен дотримуватися постільного режиму, пити багато рідини. Це може бути негазована мінеральна вода, міцний чорний чай.
Щоб не стати жертвою отруєння, не варто купувати гриби на стихійних ринках. У магазині вивчайте упаковку, читайте інформацію про товар. Збирайте тільки ті гриби, які вам добре знайомі. При найменших сумнівах - не беріть. Не треба збирати гриби біля шосе, поблизу заводів. Не їжте сирі гриби. В день збору термічно їх обробіть (не менше 30 хвилин кипіння). І пам'ятайте, що грибні страви зберігаються не більше доби.
Повернутися